Koristne informacije in slovarček

koristne informacije in slovarček.png


Akril – je vrsta plastične mase različnih barv in stopenj transparentnosti.

Ahat – je mineral in hkrati tudi poldrag kamen, ki se pogosto vgrajuje v srebrn nakit. Za ahat je značilna široka paleta barv, vključno z rožnato, črno, sivo, rjavo, rumeno in modro. V davnih časih so ahatu pripisovali moč pogasiti žejo in obvarovati pred vročico. Danes se omenja, da lahko ahat pritegne moč, zaščiti pred stresom in slabimi sanji.

Akvamarin – je svoje ime dobil zaradi zelenkasto-modre barve. Akvamarin fascinira ženske po vsem svetu, saj s svojimi odtenki poudarja lepo polt in barvo oči. Ta kristal je najtežji dragi kamen, ki so kadarkoli našli. Z rekordom se lahko pohvali mesto Marambaia v Braziliji. Najdeni akvamarin je bil težak 110,5 kg ali 520.000 karatov.

Ametist – je poldrag kamen, ki spada med najbolj razširjene minerale – kvarce. Običajno je značilne vijolične barve, vendar ga najdemo tudi v mlečno belem in drugih odtenkih. Starodavni Grki so verjeli, da je nosilec ametista varen pred opojno močjo vina. V sodobnem času se ametistu pripisuje vpliv na krepitev imunskega sistema.

Baker – je mehka kovina rdečkaste barve.

Belo zlato – je zlitina zlata in druge kovine, običajno niklja (Ni) ali paladija (Pd). Belo zlato s paladijem je mehko, zato je uporabno za bolj precizno oblikovanje nakita. Nasprotno pa je zlato z nikljem trdno, iz njega izdelujejo prstane in lasnice.

Biser – dragoceno darilo narave, simbol elegance in znamenje brezčasne lepote. Nastane kot reakcija na moteč predmet v notranjosti lupine školjke (predvsem ostrige). Biseri so običajno beli s kremastim, rožnatim ali vijoličnim odtenkom. Najdemo pa jih tudi v sivi, zeleni, modri ali črni barvi. Gojeni biseri nastanejo z namestitvijo tujka v lupino, zaradi česar školjka nadaljuje svoj naravni proces z odlaganjem biserovine.

Biserna matica (biserovina) – je notranja plast lupine školjke. Gre za izjemno trd in odporen organski material v prelivajočih se barvah mavričnega spektra. Uporaba biserne matice je večnamenska – iz tega materiala se lahko izdela nakit ali celo ročaj pištole.

Čistina – je masni delež določene plemenite kovine v skupni masi zlitine, izražen v tisočinkah. Če je na primer srebrni nakit označen z 925, je v 1000 gramih nakita 925 gramov čistega srebra. 

Diamant – je kristalinična oblika ogljika. Zaradi svoje vizualne lepote in trdnosti velja diamant za kralja med dragimi kamni. Njegovo ime izvira iz grške besede adamas, kar pomeni nepremagljiv.

Dimni kremen – je poldrag kamen atraktivnega videza. Njegova barva lahko variira od transparentne sive do rjavkaste ali celo globoke črne. Nekateri uporabljajo ta mineral kot kristal zaščite.

Emajl – je v prah zmleto steklo, ki se s taljenjem veže za kovinsko podlago. Prah se pri povišani temperaturi stali, po hlajenju pa nastane čvrsta steklena prevleka na kovinski površini.

Hovlit –  je poldrag kamen sivkaste ali bele barve, prepreden s črnimi ali sivimi žilami. Poliranje in barvanje prida hovlitu privlačen sijaj. Pripisujejo mu turkizu podobne značilnosti - pripomore k ustvarjalnosti ter zmanjšanju tesnobe in napetosti. Odpravlja jezo in stres obenem pa spodbuja čustveno izražanje. 

Jantar – je fosilizirana drevesna smola, v katero se nemalokrat prilepi kakšna živalica. Starost jantarja je lahko do 260 milijonov let. Najpogosteje je prepoznavne rumeno-oranžne barve. Kot zdravilni kamen in amulet ga uporabljajo že vsaj 7000 let. Simbolizira sonce in duhovno povezanost. V preteklosti so ga veliko uporabljali za lajšanje glavobolov, vonj zažganega jantarja naj bi prinašal moč jasnovidnosti.

Kameja (cameo) – s tem pojmom označujemo umetniško tehniko ali izdelek v tej tehniki. Za kamejo je značilna dvodelnost: zgornji del je rezljan relief, spodnji del pa je podlaga v kontrastni barvi. Najpogostejši upodobljeni motiv je ženska glava, pogosto v profilu.

Karneol – je poldragi kamen rdeče-rjave barve, ki spada v skupino kalcedonov. Njegova barva lahko variira od bledo oranžne pa vse do intenzivno črne. Pripisuje se mu vpliv na življenjsko energijo. Pomagal naj bi tudi pri umirjanju in uravnavanju čustev.

Kristal – je visoko kvalitetno steklo, ki vsebuje najmanj 10% svinčevega oksida. Ravno svinec, ki se dodaja med talilnim postopkom, zagotavlja izjemno prozornost stekla. Raznobarvnost kristalov se dosega z dodajanja različnih kovinskih oksidov med postopkom taljenja.

Kubični cirkonij – je umetno kreiran kamen, ki velja za cenejšo alternativo diamantom. Njegova oblika je običajno optično brezhibna. V procesu oblikovanja cirkonija je možno dodajati različne barve. 

Kvarc – je eden izmed najbolj razširjenih mineralov v naravi. Med kvarce, ki se uporabljajo pri izdelavi nakita, spadajo različni poldragi kamni - ametist, citrin, dimni kremen, tigrovo oko in kalcedon.

Lapis lazuli – je kamnina iz lazurita. Ta poldrag kamen je zaradi svoje intenzivno modre barve zelo cenjen že od antičnih časov. Po mnenju mnogih ljudi po svetu velja lapis za simbol prijateljstva. 

Markazit – je mineral, ki se ga dostikrat zamenjuje s piritom. Za razliko od pirita, je markazit svetlejši in bolj krhek. Nakit iz markazita so izdelovali že v antični Grčiji, še posebej popularen pa je bil v viktorijanski dobi in pri oblikovanju nakita v umetnostnem slogu Art Nouveau. Najpogosteje je nakit okrašen le z manjšimi delčki markazita, ki so vstavljeni v srebro.

Medenina –  je zlitina bakra in cinka.

Mesečev kamen (moonstone) – njegov modrikasto beli sij spominja na lunino svetlobo. V Indiji je zmeraj veljal za sveti kamen s posebnim pomenom za zaljubljene. Danes se mu v nekaterih kulturah pripisuje moč umirjanja čustev in varovanja med potovanji. Pomagal naj bi bil tudi pri vzdrževanju življenjske harmonije.

Oniks – je različica kalcedona. Beseda oniks v grščini pomeni noht ali krempelj. Kamen je običajno črne ali bele barve s svilnatim sijajem. Nekateri menijo, da oniks prinaša srečo, osvobaja žalosti in pomaga pri prepoznavanju lastne moči.

Opal – je sorazmerno mehak poldrag kamen, za katerega je značilno mavrično prelivanje barv. Vsebnost vode v opalih je dokaj velika. Iz tega razloga je potrebno nakit z opali nositi čim pogosteje, saj je za ohranitev najboljših lastnosti kamna pomembna zadostna zračnost in količina vlage. 

Prevleka iz plemenitih kovin – je plast iz plemenitih kovin (npr. iz 14k zlata), nanesena na vse dele izdelka s kemijskim, elektrokemijskim, mehanskim ali fizikalnim postopkom. Prevleka ščiti nakit pred poškodbami in oksidacijo.

Rodij – sodi med Top 10 najdražjih kovin na svetu, saj je pet do petindvajsetkrat dražji kot zlato. Z rodijem je prevlečen nakit iz srebra in drugih plemenitih kovin, s čimer se doseže izjemen lesk in visoka odsevnost. Življenjska doba rodiniranega nakita je daljša, saj je bolj odporen na poškodbe in ne potemni.

Safir – je drag kamen, ki ima široko paleto barv, od modre do bele, zelene ali celo vijolične. Najbolj znan med njimi je Logan Sapphire, ki tehta 422.99 karatov (84.60 g) in velja za največji vdelani safir. Temu mineralu pripisujejo vpliv na spodbuditev duhovnega razvoja, uporablja se tudi kot talisman stabilnosti, koncentracije in odločnosti.

Srebro – je upogljiva in lahka za obdelovanje plemenita kovina bele barve, ki jo je moč lepo pološčiti. Za potrebe izdelovanja nakita se srebro meša z drugimi kovinami, s čimer se zagotovi večja trpežnost in trdnost tega materiala. Za izdelavo srebrnega nakita z oznako 925 se uporabi mešanica 92,5% čistega srebra in 7,50% druge kovine, najpogosteje bakra. Največji kos srebra je bil najden leta 1440 v Nemčiji. Njegove mere so bile 2x4 m, teža pa kar 20 ton!

Tigrovo oko – je eden izmed najbolj priljubljenih plemenitih kamnov, ki se uporablja za okrasje. Tigrovo oko je redka oblika kremena, ki ima rumene in zlatorjave črte ter izrazit svilnat sijaj. Ta mineral velja za simbol sreče in blagostanja. Nekateri nosijo tigrovo oko za dovajanje življenjske energije.

Topaz – je mineral in poldrag kamen, ki je lahko prozoren in brezbarven, pogosteje pa je zaradi primesi obarvan. Topaz najdemo v modri, rožnati, sivi, zeleni pa tudi rumeni barvi.

Turkiz – je porozen poldrag kamen z modro ali zeleno površino, skozi katero tečejo žilice črne barve. Turkiz je lahko zelo mehak, zato se z namenom podaljšanja njegove življenjske dobe dostikrat premaže z voskom. 

Zlato – je zelo iskana žlahtna kovina, ki se pri izdelavi nakita uporablja že tisočletja. Čistina zlata se meri v karatih. Ker je čisto zlato (24k) izjemno mehko, se zaradi zagotovitve večje trajnosti in stabilnosti izdelka uporabi zlitina zlata in druge kovine. Tako je na primer rdeče zlato mešanica 18k zlata in bakra. Belo obarvanje zlata pa povzroči dodajanje v zlitino niklja ali paladija.

Žad – je poldrag kamen s široko paleto odtenkov, saj variira od zelene do črne, bele ali celo rjave barve.