Nastavitve piškotkov

piškotekKaj so piškotki?

Piškotki (angl. cookies) so majhne tekstovne datoteke, ki jih spletno mesto pošlje brskalniku. Ob vsakem ponovnem obisku bo strežnik pridobil podatek o naloženem piškotku in prepoznal napravo uporabnika. Piškotki ne vsebujejo ali zbirajo informacij, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa spletnemu mestu uporabniki te podatke posredujejo sami, na primer z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku. Razlikujejo se glede na dolžino veljavnosti, funkcionalnost in stran, ki jih namešča.

 Vrste piškotkov:
  • Začasni ali sejni piškotki se v brskalnik odložijo le za čas trajanja seje. Ko uporabnik sejo konča in zapre spletni brskalnik, se sejni piškotki iz pomnilnika naprave avtomatično izbrišejo. Tovrstni piškotki se na primer uporabljajo za shranjevanje elementov v nakupovalni košarici.
  • Trajni ali shranjeni piškotki ostajajo za določen čas v brskalniku uporabnika tudi po zaključku seje. Trajni so na primer piškotki spletnega mesta, ki se uporabljajo za shranjevanje informacij o registraciji, in piškotki družbenih omrežij. 
  • Lastni piškotki se pošljejo s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko sejni ali shranjeni.
  • Drugi piškotki se naložijo iz tretjih, partnerskih spletnih mest (npr. Facebook) in se uporabljajo za različne namene (oglaševanje, merjenje prometa,...).
Po veljavni zakonodaji je brez soglasja uporabnika dovoljeno nameščanje obveznih piškotkov, torej tistih, brez katerih je optimalno delovanje spletnega mesta onemogočeno. Pred namestitvijo drugih piškotkov je potrebno pridobiti uporabnikovo dovoljenje. Uporabnikom priporočamo, da v namestitev piškotkov privolijo, saj bodo v nasprotnem primeru določene funkcije, kot je naprimer prijava preko Facebook računa ali delitev vsebine na socialnih omrežjih, onemogočene (odstranjeni bodo ustrezni gumbi).


Zakaj so piškotki potrebni?

Fatalka.si s pomočjo piškotkov zagotavlja uporabniku bolj prijazno in enostavnejše delovanje spletnega mesta. Brez uporabe nekaterih piškotkov se lahko zgodi, da posamezne funkcije ali storitve spletne trgovine ne bodo delovale. 

Katere piškotke uporablja spletno mesto Fatalka.si?

          PIŠKOTEK                     NAMEN                     VELJAVNOST          
   FATALKA_JK_LAST_SETTINGS    uporabnikove zadnje nastavitve do konca seje
FATALKA_JK_LOGIN uporabniško ime obiskovalca 5 let
FATALKA_JK_SALE_UID identifikator uporabnika v spletni trgovini 1 leto
   FATALKA_JK_SOUND_LOGIN_PLAYED    zvočni signal pri avtorizaciji do konca seje
FATALKA_JK_WL razširitev avtorizacije na drugo domeno 5 let
COOKIES_POLICY obvestilo o piškotkih 7 dni
BX_USER_ID identifikator uporabnika za modul web analitike 10 let
PHPSESSID  identifikacija seje uporabnika  do konca seje
_atrfs     deljenje vsebin na družbenem omrežju Facebook      do konca seje
 _atssc deljenje vsebin na družbenem omrežju Facebook do konca seje
_atuvc deljenje vsebin na družbenem omrežju Twitter  2 leti
_atuvs deljenje vsebin na družbenem omrežju Twitter 30 minut


Kako nadzorujem nastavitve piškotkov?

Uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki, ki se naložijo v njegovo napravo. V nastavitvah brskalnika lahko z izbiro ustreznih opcij shranjevanje piškotkov omeji ali onemogoči, piškotke pa kadarkoli trajno izbriše.

Informacije o nastavitvah piškotkov za posamezne brskalnike: